Nr. 3 - 2018


Nærhed i Sundhed i 2018

Er privatpraktiserende læger svaret på den nære sundhed i fremtiden. Nærværende skribent mener nej

Af Helle Degn, tidligere udviklingsminister og mangeårigt medlem af Folketinget

Måske skulle vi lige nu - med stor lægemangel i yderområderne - stille forslag om, at den privatkapitalistiske enkeltmandsvirksomhed - den almindelige familielæge - skulle rykkes ind i et sundhedshus i hver kommune. 

Her kunne vi samle både den almene familielæge og sygeplejersker og fysioterapeuter og andet sundhedsfagligt personale. Det ville sikre os alle, at det ikke går, som med vores posthuse og busser og toge - at hvor det ikke økonomisk kan svare sig at være -  der forsvinder den nære borgerservice. 

Den lille pengemaskine som lægerne har haft lov til at forvalte i årevis - vil nu ikke ud og betjene borgerne, der hvor borgerne bor. De vil så lave pression på samfundet for, at ville dække i yderområderne. Det er jo usmageligt at være vidne til.
 
Ligeså - når man bliver bedt om at komme til en ekstra konsultation for at få en henvisning til f.eks. øjenlæge. Her sidder man jo prisgivet som patient, må adlyde den griske læge, som lige vil vride et ekstra honorar ud af situationen - selv om dette ikke er korrekt. 

Ligeså har vi vist også alle prøvet dette, at der kun kan tales om en ting ad gangen - og man må bede om en ny tid, for at få råd om en anden sygdoms ting.

I et sundhedshus - kan man kombinere flere lægefaglige kompetencer, som der skønnes at være mest brug for. Og den faglige viden og ekspertise kan kombineres, når det rette miljø etableres. Også en stor gevinst for os som brugere - fordi enkeltmandsvirksomheden, en lægepraksis drevet af en enkelt fagperson - har det med stille og roligt at falde fagligt bagud af dansen. Og bliver offer for medicinalindustriens grådighed - som tilbyder efteruddannelse tilfældigvis netop til deres egne præparater.

Ligeledes har vist også et par stykker af os fået besked om, at lægen ikke må tage en simpel blodprøve og afviser dette. Måske kan og vil og må hans sygeplejerske gøre dette - eller man henvises til andre enheder, for at få taget en simpel blodprøve - og nogle læger henviser til privatklinikker, som tager blodprøver, og tjener deres penge på dette. 

Speciallæger

Og speciallæger sidder også i egne privatejede praksis forskellige steder rundt om i regionen. Nærheden i sundheden afhænger af markedet, som er etableret imellem disse speciallæger - og ikke om, hvor borgerne kommer nærmest til service i sundheden. Det kan vi jo forstå, når det drejer sig om en frisør - vinduespudser eller lignende - men ikke, når vi skal afsted med vores syge børn og gamle forældre. 

Vi vil stadig gerne have den almindelige familie læge funktion - til at være buffer, så ikke alle skal indlægges på vores dyre sengepladser på hospitalerne. Men tiden må da nu være til, at vi organiserer denne privat praksis i et fælles sundhedshus, hvor det faglige personale er ansat af fællesskabet - og er placeret efter hvor borgerne bor, og har brug for servicen. 

Nu hører vi så også - at de nyuddannede læger piber over et halvt års “værnepligt”.

Det er svært at acceptere for os som er borgere, som har betalt for deres lange og dyre uddannelse. De vil da hellere lige et smut til Norge, og tjene hurtige penge, til at kunne betale for at etablere deres "private praksis”, der hvor de i øvrigt gider at bosætte sig selv. Det må vi da have lavet om på - få moderniseret, så det passer ind for os som borgere, og så den faglighed vi alle helst vil betjenes af - er opdateret, da udviklingen går så hurtigt indenfor det medicinske område.

Glædeligvis har nogle regioner nu rakt hånden ud til borgerne, hvor de ingen læge kan få - hvor de har lavet akutte almene klinikker, så folk kan få den læge de er berettiget til. 

Måske det er tiden nu - at få sat det i system og omlagt til lokale sundhedshuse - nært på os borgere, hvor vi lever og har brug for sundhedsservicen.

Nærhed i sundhed - må være et centralt krav, nu der spilles på de store strenge op til valget, med strukturreformer på sundhedsområdet. Den gamle enkeltmands praksis er forældet!