Leder
Fascisme på stemmesedlen
De færreste havde vel troet, at der på noget tidspunkt igen skulle komme et rent fascistisk parti på stemmesedlen i Danmark, men det er med opstillingen af Stram Kurs en realitet. Voldshandlingerne i midten af april på Nørrebro, som fortsatte lang tid efter partilederen var fjernet fra området, satte for alvor skub i indsamlingen af underskrifter, så partiet kunne blive opstillingsberettiget.
I skrivende stund vides det ikke, om partiet også får stemmer nok til at komme i Folketinget, men uanset om det sker eller ej, så må alene det, at et så ekstremt parti bliver opstillingsberettiget være en alvorlig påmindelse om, at der er kræfter også på højrefløjen, der vil demokratiet det ondt.
Demokratiet har den iboende svaghed, at det i grelle tilfælde kan understøtte udemokratiske kræfter. Den anden side af demokratiets mønt er ytringsfriheden, og den skal have vide rammer for at være reel, og den kan så også bruges til angreb på selv samme demokrati.
Man kan slå opkomsten af Stram Kurs hen som en gal mands værk, og noget kunne selvfølgelig pege i den retning, når både søster og bror til partilederen går ud og offentligt advarer mod at stemme på partiet, og når flere af de oplysninger, som er kommet frem om samme partileder peger i retning af, at det vil være mere meningsfuldt at tale om hans diagnose frem for hans politik.
Det ændrer imidlertid ikke på, at flere tusinde danskere er villige til at give plads til direkte diskriminering af en hel befolkningsgruppe og en bestemt religion, og at de er parate til at bruge midler, som vil stride mod både grundlov, konventioner og enhver form for moral.
Derfor er det vigtigt at interessere sig for, hvilken grobund fascismen kommer fra både historisk og aktuelt, og derfor ville denne udgivelse af Ny Politik alene handle om det.
Mogens Havnsøe Petersen