Nr. 2 - 2024

Boganmeldelse

 

Det hærdede stål

Af Kim Kristensen
Momenta
305 sider
Pris ca. 225 kr

Anmeldt af Mogens Havnsøe Petersen

Det er måske lidt sent, men måske er det alligevel på sin plads at anmelde tidligere journalist ved Information Kim Kristensens bog “Det hærdede stål”, som blev udgivet 2019 i forbindelse med, at Enhedslisten kunne fejre sit 25 år i parlamentet.

Det er interessant læsning. Man bliver klogere på, hvad der var gået forud, hvad der undervejs har været stridigheder om, hvem der har været i alliance med hvem, og hvem der har ment hvad.

Lidt pudsigt så er de fire frontfigurer på bogens omslag delt midt over. Pernille Skipper og Johanne Schmidt-Nielsen har fået særdeles gode stillinger udenfor Enhedslisten, som hhv. formand for Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger og generalsekretær i Red Barnet, mens de to mandlige stadig eller rettere sagt igen sidder i Folketinget.

Enhedslisten tog sin start ved valgaftenen i 1987, hvor de tre partier - Danmarks Kommunistiske Parti, Socialistisk Arbejderparti og Venstresocialisterne tilsammen havde fået omkring de nødvendige 4% af vælgerne, men altså ikke kom ind og stemmespildet var en del af forklaringen på, at den borgerlige Schlüter-regering kunne fortsætte.

Nogle behjertede sjæle satte sig sammen, og en forårsdag i 1989 kunne Ole Sohn fra DKP, Kjeld Albrechtsen fra VS og Søren Søndergård fra SAP aflevere de nødvendige vælgererklæringer i Indenrigsministeriet, så Enhedslisten kunne deltage i valget. Det var imidlertid først i 1994 partiet kom i Folketinget.

I det historiske lys kan det synes ganske underholdende, at den nuværende socialdemokrat og social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil i sin tid som fremme i den yderste spids af Enhedslisten, også var den der varmest støttede den islamistisk orienterede Asmaa Abdol-Hamid, som hverken ville give hånd til mænd, og også havde lidt svært ved at tage afstand fra meget rabiate holdninger og var ved at sprænge partiet.

Partiets nuværende leder/politisk ordfører Pelle Dragsted har gjort det meste af partiets historie. Han kom i sin tid fra den mere aktivistiske fløj, og har bl.a. været med i Antifascistisk Aktion, men har altså nu skrevet om Demokratisk Socialisme i Norden.

Enhedslisten har til en vis grad arvet VS’s organisationsform, hvor der var fraktionsfrihed, men hvor hovedbestyrelsen så skulle være det samlende element. Hovedbestyrelsen i Enhedslisten har stadig stor indflydelse og der er uforudsigelige afstemninger samme sted. Men partiet er mere og mere parlamentorienteret, og det gælder jo også omkring EU, hvor Enhedslisten har forladt Folkebevægelsen mod EU allerede ved forrige valg, og nu ved det nyligt afholdte EP-valg bliver repræsenteret af den aldrende Per Clausen (69 år), som også har været med i Enhedslistens top siden partiets start.

Ganske underholdende læsning, og vil man eje bogen, så er den stadig til salg i Enhedslistens Webshop til favørprisen 225 kr, hvor man hos Saxo skal af med 300 kr. I E-reolen kan den lånes både som E-bog og lydbog. 


Til forsiden

Andre artikler i dette nr. af Ny Politik:

Alt er ændret, alt er det samme

Hvad er recession

Udvidelse af EU? Hvad kan vi forvente?

Ja, Ole Stavad, noget må gøres, men hvad og af hvem?

Magtbrynde

Med tog i Europa – en historie

Revisionssager på vej

Boganmeldelser:

Historien som våben

Den uventede advokat

Klanerne