Claus Deleuran og Arbejderbevægelsen

Steen Johansen har på Forlaget Politisk Revy fået udgivet en bog, hvor den alt for tidligt døde tegner og historiefortæller Claus Deleuran bliver koblet til Arbejderbevægelsen i bredeste forstand

Af Mogens Havnsøe Petersen

Da DSU og Frit Forum i 1970 gik sammen om at udgive bladet SOC, fulgte Claus Deleuran med som tegner og layouter. Derfor tillader nærværende skribent sig straks at springe frem til side 54 i bogen “Claus Deleuran & Arbejderbevægelsen”, hvor der står:

Bladets første nummer fik flotte anmeldelser i den venstreorienterede presse. I Aktuelt bemærkede Ole Hyltoft, at endnu før Niels Mathiasen, Lasse Budtz m.fl. havde nået at gøre deres tidsskrift Ny Politik stort og etableret, kommer det her SOC buldrende.

Det er berettiget at fremstille en bog om Claus Deleuran og Arbejderbevægelsen, men det skulle nok lidt kraftigere have været understreget, at Claus så langt fra var flettet sammen med Arbejderbevægelsen. Claus var bidragsyder på så mange andre måder. Det være sig udsmykning af biblioteksbus, pjecer for mange organisationer, kogebog for børn sammen med sin bror Jesper, illustration af nyoptrykket af Permins legebog m.v, mv.

En del tegninger til brugsforeningsbevægelsen, hvor hans kone i øvrigt arbejdede, plus mange tegninger til FDB’s Interne Blade, som jeg var redaktionschef for.

Ingen kan imidlertid være i tvivl om, at Claus mødte sin arbejdsmæssige kærlighed, da han på Ekstra Bladet fik lov til at arbejde med serien “Illustreret Danmarkshistorie”, som han arbejdede med helt frem til sin død som 49-årig i 1996. Ekstra Bladet vidste ikke, hvad de gik ind til, da de sagde ja, for Claus var uhyre grundig og historisk vidende, så da han døde, var han kun nået til vikingetiden.

Steen Johansen har gjort et flot arbejde med at fortælle sin side af Claus Deleuran.  

Til forsiden

Andre artikler i dette nr. af Ny Politik:


Danmark og Arktis

Højere inflation end længe – og hvad så?

Det franske præsidentvalg … og efter

Venstrefløjsalliance giver Portugal ny regering

Brug for et 1973-øjeblik for Europa’s energipolitik

Nordisk forsvarsforbund – en utopi

Folkeafstemningers traume

3F’s nye formand har et mantra: FÆLLESSKAB