Ordentlige vilkår for Wolt-bude i EU

EU har en rolle, når det gælder om at skabe ordentlige arbejdsforhold i platformsøkonomien

Af Marianne Vind, MP - Socialdemokratiet

Sidste forår rullede overskrifterne om de elendige forhold for chaufførerne i platformsvirksomheden ”Nemlig.com”. Deres lønninger blev presset i bund af et urimeligt bødesystem, og lagermedarbejderne turde knapt nok tisse i arbejdstiden på grund af de umenneskelige effektivitetskrav. Det er pilråddent, og det hører ikke til på vores arbejdsmarked.

Men desværre er dette eksempel langt fra enestående. Platformsbranchen er gennemsyret af fiksfakserier og lumske forretningsmodeller. EU har taget de første skridt i retning af bedre regulering af en branche, der minder om det vilde vesten. Men vi er langt fra i mål.

Daglejere på ny

I over hundrede år har arbejdere rundt om i hele Europa kæmpet for rettigheder, for fair lønninger og for ordentlige arbejdsvilkår. Desværre er mange af disse sejre på vej til at blive sat over styr i en hurtigt voksende platformsøkonomi. Det er vi nødt til at håndtere, inden de prekære arbejdsforhold får lov at sprede sig og slå rod i andre brancher.

Platformsvirksomheder som Uber og Wolt har nemlig ikke kun medbragt smarte apps og teknologisk innovation. De har også gravet fortidens daglejersystem frem fra skyggerne med alt, hvad det indebærer, af usikre arbejdsforhold, manglende jobsikkerhed og dårlige vilkår.

Platformsarbejdere er et eksponentielt voksende fænomen og rummer et grænseoverskridende problem. Platformsvirksomhederne er nemlig globale mastodonter, der opererer på tværs af grænser. I EU er op mod 25 millioner mennesker ansat i platformsøkonmien. Desværre bliver de anset som lønmodtagere, for de hyres ind som selvstændige uden rettigheder.

Ved at ansætte ansætte Wolt-bude og Uber-chauffører som selvstændige kan virksomheder undgå at lønne dem, når de er syge eller skal på ferie. De behøver ikke at forsikre dem mod arbejdsskader. Og de bliver også snydt for meget andet, som almindelige arbejdstagere har krav på.

De er ikke selvstændige

Men helt ærligt, hvis vi tager et kig på deres ansættelsesvilkår, så er der intet, der peger i den retning. De er ikke selvstændige, når de ikke selv kan bestemme over deres arbejdsopgaver. De er ikke selvstændige, når kunden betaler virksomheden for en service, mens chaufføren ingen indflydelse har på lønnens størrelse. Selvstændige erhvervsdrivende er givende for Danmark og Europa. Misforstå mig ikke. De skaber vækst og arbejdspladser. Dem har jeg den største respekt for. Men medarbejderne i platformsindustrien er ikke selvstændige i ordets sande betydning - de er “falske” selvstændige, for de burde være ansat som helt almindelige lønmodtagere. Det er et problem, for det underminerer hele vores arbejdsmarked, hvis det spreder sig.

Heldigvis begynder vinden at blæse i en anden retning. Rundt omkring i europæiske domstole begynder dommene at falde over platformsvirksomhederne. Herhjemme har Skatterådet vurderet, at et Wolt-bud er lønmodtager i skattemæssig forstand. Både i Danmark og EU er der også ny lovgivning på vej. Beskæftigelsesministeren har foreslået af vende bevisbyrden, så det fremover er virksomheden, der skal bevise at deres medarbejdere er selvstændige - og ikke omvendt. I EU har et flertal vedtaget, at vi ikke vil oprette en ‘tredje kategori’ mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Det er ellers platformvirskomhedernes hedeste drøm, så de kan fortsætte med at strippe deres medarbejdere for rettigheder.

Mens lovgivningen udvikler sig, gør platformsvirksomhederne det også hastigt. Nu har de også bevæget sig ind på dagligvaremarkedet. EU-kommissionen har fremsat et forslag om regulering, som vi nu skal forhandle om. Selvom vi har taget skridt i den rigtige retning, er vi stadig langt fra i mål. Vi skal holde fast og insistere på, at alle europæiske medarbejdere, også ansatte i platformsøkonomien, har ret til ordentlige arbejdsforhold.

 

Til forsiden

Andre artikler i dette nr. af Ny Politik:

En ny stabilitetspagt for Europa?

Katastrofalt valg i København

Ny socialdemokratisk kurs på Bornholm er nødvendig

Iscenesættelse af sandheden

Fra revolutionær til socialdemokrat

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til udvikling af en anstændig psykiatri

De almene boligers aktuelle udfordringer!

Minksagen: Bemærkninger inden kommissionens rapport