Fri hash

Tyskland er på vej til at legalisere hash. Det bliver spændende om danske politikere kan fastholde deres modstand mod den udvikling

Af Mogens Havnsøe Petersen

I oktober meddelte den tyske sundhedsminister Karl Lauterbach, at regeringen ønsker at lovliggøre hash til eget forbrug, og han sagde i den forbindelse:

  1. Det sorte marked skal holdes nede og en afkriminalisering skal hjælpe os til at sikre, at dyrkning, besiddelse og indtagelse ikke straffes.

 

Det vil blive lovligt at besidde 30 gr. hash til eget forbrug, og det vil blive muligt at købe det i en række butikker, samt på de tyske apoteker. Den tyske regering vil desuden lovliggøre tre konkrete cannabisplanter til hjemmedyrkning.

Det bliver jo næppe sådan, at danskere kan tage syd for grænsen og som øl og vin og meget mere hos Fleggaard, så også købe en rygeklump med hjem, men under alle omstændigheder rykker virkeligheden nærmere Danmark.

Ingen ved, hvor meget hash der bliver røget og spist i Danmark. For efterhånden en del år siden anslog Københavns Politi, at der blev solgt for omkring 1 mia. kr. alene på Christiania, men siden har de underkendt dette tal, og det bliver også svært at opgøre, da det jo er illegalt.

Hvor mange der på månedlig basis ryger hash vides af gode grunde heller ikke. Bedste bud er fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, og de siger omkring 50.000. I så fald er der en del af dem, der bor i Nordvest, hvor nærværende skribent bor, for der er stort set ingen kiosker, som ikke har et bredt udvalg af jointpapir.

Diskussionerne om hash ender politisk altid det samme sted.

Den ene part mener, at det kriminelle miljø skal fratages indtjeningen ved hashsalg.

Den anden part mener, at det er farligt at ryge hash, og vi har ikke brug for flere rusmidler.

Det ER farligt at ryge og ryge hash, og det i særlig grad for helt unge mennesker, som hverken er færdigudviklede fysisk eller mentalt, men uanset hvor mange ressourcer politiet har sat ind på af rydde Pusher Street eller diverse rygeklubber osv., så har det ikke reduceret brugen af hash.

I København er der flertal i Borgerrepræsentationen og har været det i mange år efterhånden, for at iværksætte et forsøg. Det vil man heller ikke på Christiansborg. Her står de tåbelige argumenter i kø. Blandt andet påstår man, at de kriminelle blot vil finde på noget andet, hvis de ikke handler med hash. Nu er der det specielle ved salg af hash, at det er en fantastisk start-up-virksomhed for helt, helt unge, som i første omgang kan levere de små portioner til kunderne. Så det bliver næppe sådan, at de 14-16-årige slår sig på prostitution, og hårdere stoffer har et andet publikum end den gennemsnitlige hashryger.

Vi får se, når markedet har været frit i Tyskland et par år.


Til forsiden


Andre artikler i dette nr. af Ny Politik:

Fagbevægelsens fremtid

Den danske model

Utro vælgere i et hyperkomplekst samfund

Omkring en fredsaftale

Vi skal gøre det bedre for patienter med dobbelt diagnoser

Sundhedsforskning er vejen frem

Melding fra Berlin

Forudsigeligt sammenbrud

Konkurrencestaten - hvad er det?