Nr. 3 - 2024

 

Derfor ender demokratiet som vi kender det
Forfatter: Søren Lippert
Gyldendal
328 sider
Pris papir ca.: 225 kr.

Anmeldt af Mogens Havnsøe Petersen   

Den fra TV2 så kendte journalist Søren Lippert har skrevet en bog med den provokerende titel “Derfor ender demokratiet”. Det han har skrevet, er en indsigtsfuld og tankevækkende debatbog, hvor han meget underholdende forsøger at se verdenshistorien med geologens øjne. Først ryster jorden, så går vulkanen i udbrud, og der skabes kaos - og ovenpå det kaos følger så en proces, hvor der forsøges skabe ny orden, og det lykkes med større eller mindre held.

Det er absolut en pudsig synsvinkel, men Søren Lippert har det lidt svært med at få proppet alle de større historiske hændelser ind i denne forståelsesramme.

Det kan i og for sig også være lige meget, for Søren Lippert får synliggjort og diskuteret en række af de forhold, som truer vort demokrati. Han får sat en stor spids pegefinger på det problem der består i, at de evigt diskuterede sociale medier er med til at erodere fakta, mest lattervækkende og farligt udtrykt af Trumps tidlige talskvinde i hans (første) præsidentperiode, hvor hun foreholdt nogle af Trumps evindelige løgne og fordrejninger i forhold til fakta så sagde: - Men der findes alternative fakta.

Aha - alternative fakta. En alternativ tyngdelov. Sten kan også falde opad!

Mediebilledet - også udover de sociale medier - undergraver tilliden til bl.a. politikerne men også en række andre tidligere nagelfaste samfundsinstitutioner, og så skal man jo ikke glemme, at mange politikere i en eller grad er medskyldige i undergravelsen af troværdigheden.

Fra en medieperson som Søren Lippert kunne man have forventet en højere grad af selvransagelse. Nærværende skribent ser ikke hans udsendelser, da jeg har valgt kun at have adgang til DR og nettet. Og det kan godt være, at de udsendelser er en fantastisk undtagelse, men set ud fra anmeldelserne, så har han også en tendens til at arbejde for meget på at få politikerne i gyngen frem for at få afdækket og diskuteret substansen.

Er der overhovedet håb med hensyn til demokratiets overlevelse?

Det er i flg. Llippert spinkelt, i hvert fald i sin nogenlunde nuværende form. Men han mener dog, at menneskets iboende trang til selvbestemmelse kan være en bastion, for denne trang finder sig i sidste ende ikke i at blive kørt over af skruppelløse diktatorer eller selvfede bureaukrater.

Vi må folde hænderne og håbe.

 


Til forsiden

Andre artikler i dette nr. af Ny Politik:

En lykønskning til en 20-årig eller?

Kommunistbekæmper og fredsaktivist

Om mangel på - billig – arbejdskraft

Regulering af algoritmisk ledelse - Er vi på vej ned ad en blindgyde?

Danske kommuner – en politisk kastebold

Boganmeldelser i dette nummer

Det de kalder udkant kalder vi hjem
Yderområder, købstæder og det aparte København
Af Bjørn Brandenborg og Lars Olsen

 ”Fra liv med leg til liv med skærm”
Den Ængstelige Generation, opr. ”The Anxious Generation”
Af Jonathan Haidth

Midt i magten
et portræt af Claus Jensen formand for Dansk Metal
Af Martin Flink

Underskud
Om værdien af omsorg
Af Emma Holten

Debatindlæg i dette nummer

Hvorfor ny politik for plejehjemmene?