Nr. 3 - 2024

 

Underskud
Om værdien af omsorg
Forfatter: Emma Holten
Politikens Forlag
288 sider
Pris papir ca.: 220 kr

Anmeldt af Mogens Havnsøe Petersen

I takt med, at de økonomiske regnemodeller bliver stadig mere avancerede, accelerer diskussionerne om deres indretning også. Emma Holten er cand. mag. i moderne kultur og kulturformidling, og derfor vil mange mene, at hun burde blande sig udenom diskussionerne om de økonomiske regnemodeller og deres indhold.

Det har hun ikke gjort, hun har tværtimod skrevet en bog om emnet i sin bredeste forståelse. Bogen “Underskud - om værdien af omsorg”  er kommet i flere oplag og oversat til flere sprog. Hvordan er denne ganske målbare succes opnået?

Fordi bogen er så umiddelbart velskrevet og velargumenteret. Så kan det godt være, at det hele ikke kan passes ind i de mere etablerede beregningsmetoder blandt økonomer og andet bestemmende godtfolk.

Diskussionerne har eksisteret i mange år. Helt siden husmødrene holdt op med at være først og fremmest husmødre, men blev selvstændige arbejdere, medarbejdere og virksomhedsledere. Det er en udvikling, som har fundet sted i hele efterkrigstiden, og vi skal vel notere os, at Danmark har en af verdens højeste erhvervsfrekvenser for kvinder. Det skyldes bl.a. organiseret og økonomisk overkommelig børnepasning.

Emma Holten er god til at påpege de nogle gange lattervækkende inkonsekvenser i den almindelige økonomiske praksis, hvor en række væsentlige omsorgsfunktioner ikke bliver værdisat, men samtidig har hun svært ved at pege på, hvordan der i praksis kan rettes op på det, så det operativt kan tages ind i de politiske beslutninger.

Det er evident, at ikke alt kan måles. Det er også evident, at meget af den værdiskabelse som ikke kan måles er væsentlig for velfærdssamfundet. Man prøver så at komme forbi dette dilemma ved at oprette et regimente af tilfredshedsundersøgelser, som efterhånden har nået et så skingert niveau, at man dårligt kan købe selv den mindste ting på nettet, uden kort efter at blive spurgt ind til indkøbsoplevelsen.

Emma Holten er kvinde og erklæret feminist, og det er fint nok, men hvis diskussionerne udarter sig til en kønskamp, så vil det blive kontraproduktivt.

Jeg håber, at bogen bliver læst både med kritiske og empatiske briller. Det bliver spændende at se, om den får blivende politisk værdi - hvis det overhovedet kan måles.


Til forsiden

Andre artikler i dette nr. af Ny Politik:

En lykønskning til en 20-årig eller?

Kommunistbekæmper og fredsaktivist

Om mangel på - billig – arbejdskraft

Regulering af algoritmisk ledelse - Er vi på vej ned ad en blindgyde?

Danske kommuner – en politisk kastebold

Boganmeldelser i dette nummer

Det de kalder udkant kalder vi hjem
Yderområder, købstæder og det aparte København
Af Bjørn Brandenborg og Lars Olsen

 ”Fra liv med leg til liv med skærm”
Den Ængstelige Generation, opr. ”The Anxious Generation”
Af Jonathan Haidth

Midt i magten
et portræt af Claus Jensen formand for Dansk Metal
Af Martin Flink

Derfor ender demokratiet som vi kender det
Af Søren Lippert

Debatindlæg i dette nummer

Hvorfor ny politik for plejehjemmene?